Wolwêzen
Wolwêzen is een samenwerking tussen kunstenaars, jongeren, welzijnsorganisaties en het Friese landschap. Het is een maakproces als dialoog tussen de jongeren en tussen mens en natuur. ‘Wolwêzen’, welzijn in het Fries, is een initiatief van theaterdocent Rachel Schuit en scenograaf Geartsje van der Zee die samen met een groep kwetsbare Friese jongeren een ‘skûlplak’, een eigen ‘shelter’ bouwen van lokale, natuurlijke materialen.
‘Wolwêzen’ heeft als doel dat jongeren nieuwe connecties vormen met leeftijdsgenoten en samen een gezonde houding richting een klimaatrechtvaardige toekomst onderzoeken. We willen hen de ogen openen voor de mogelijkheden van een regeneratieve economie. Wij geloven dat samen bouwen verbindend werkt en zorgt voor ‘empowerment’. Al helemaal als het gaat om het aanpakken van een grote gemeenschappelijke crisis, zoals de klimaatcrisis. Werken met natuurlijke materialen opent de mogelijkheid de relatie tussen mens en natuur te herontdekken.
In elke fase van het bouwproces verkennen we een natuurlijk materiaal, dat een positief effect heeft op de omgeving, ook als je het oogst. Het skûlplak bouwden we van wilgentakken en wol, terwijl we gesprekken voerden over ons welzijn en het welzijn van onze omgeving. Het handwerk en het samen bouwen aan iets was voor hen een soort alternatieve dagbesteding, maar zorgde ook voor een openheid waardoor ze konden praten over hun problemen, terwijl ze met iets anders bezig waren. En als je weleens in de auto of tijdens de afwas een goed gesprek hebt gevoerd, dan weet je hoe dat werkt. Als je meer wilt weten over de bouw van het skûlplak, dan kun je hier een korte documentaire te bekijken.
Credits
Concept en uitvoering: Rachel Schuit en Geartsje van der Zee
Partner jongerenwerk: Stichting Doe maar!
Partner locatie en eten: De tuin van de toekomst, Jorwert
Sjoerd van der Hem en Pytsje van der Hem
In samenwerking met jongeren van:
MDT zoek het uit, Wender Huis voor Jongeren, Cambuu Dreamschool,
Ontmoetingscentrum Jonge Ouders (Amaryllis) en Stjoer.
Met dank aan:
Het Nieuwe Stadsweeshuis, Kansfonds, Over de Drempel,
Prins Bernhard Cultuurfonds, Arcadia.
Documentaire
Regie en edit: Tom Tieman
Geluidsontwerp: Robbi Meertens
Camera: Tom Tieman, Manfred Poppenk, Eefje Vaghi
























